20 Jobs | 1 Resume | 44 Companies

Verbal Test 15

1) The prospects of discovering new aspects of the life of a painter as thoroughly studied as Vermeer are not, on the surface, ____.

(A) unpromising

(B) daunting

(C) encouraging

(D) superficial

(E) challenging

  • View Answer


    Ans: C

2) Because they have been so dazzled by the calendars and the knowledge of astronomy possessed by the Mayan civilization, some anthropologists have ____ achievements like the sophisticated carved calendar sticks of the Winnebago people.

(A) described

(B) acknowledged

(C) overlooked

(D) defended

(E) authenticated

  • View Answer


    Ans: C

3) Future generations will probably consider current speculations about humanity’s place in the universe to be ____ omissions and errors; even rigorous scientific views change, sometimes overnight.

(A) immune from

(B) marred by

(C) uncorrupted by

(D) correct despite

(E) abridged by

  • View Answer


    Ans: B

4) Marshal Philippe Petain, unlike any other French citizen of this century, has been. Paradoxically, the object of both great veneration and great ____.

(A) reverence

(B) interest

(C) empathy

(D) contempt

(E) praise

  • View Answer


    Ans: D

5) Those who fear the influence of television deliberately _____ its persuasive power, hoping that they might keep knowledge of its potential to effect social change from being widely disseminated.

(A) promote

(B) underplay

(C) excuse

(D) laud

(E) suspect

  • View Answer


    Ans: B

6) When theories formerly considered to be—-in their scientific objectivity are found instead to reflect a consistent observational and evaluative bias, then the presumed neutrality of science gives way to the recognition that categories of knowledge are human—-.

(A) disinterested.. constructions

(B) callous.. errors

(C) verifiable.. prejudices

(D) convincing.. imperatives

(E) unassailable.. fantasies

  • View Answer


    Ans: A

7) Although the minuet appeared simple, its—-steps had to be studied very carefully before they could be gracefully—-in public.

(A) progressive.. revealed

(B) intricate.. executed

(C) rudimentary.. allowed

(D) minute.. discussed

(E) entertaining.. stylized

 

  • View Answer


    Ans: B

8) The pressure of population on available resources is the key to understanding history; consequently, any historical writing that takes no cognizance of—-facts is—-flawed.

(A) demographic.. intrinsically

(B) ecological.. marginally

(C) cultural.. substantively

(D) psychological.. philosophically

(E) political.. demonstratively

  • View Answer


    Ans: A

9) The —-of mass literacy coincided with the first industrial revolution; in turn, the new expansion in literacy, as well as cheaper printing, helped to nurture the—-of popular literature.

(A) building.. mistrust

(B) reappearance.. display

(C) receipt.. source

(D) selection.. influence

(E) emergence.. rise

  • View Answer


    Ans: E

 Passage :

Some modern anthropologists hold that biological evolution has shaped not only human morphology but also human behaviour. The role those anthropologists ascribe to evolution is not of dictating the details of human behaviour but one of imposing constraints ways of feeling, thinking, and acting that “come naturally” in archetypal situations in any culture. Our “frailties” -emotions and motives such as rage, fear, greed, gluttony, joy, lust, love-may be a very mixed assortment, but they share at least one immediate quality: we are, as we say, “in the grip” of them. And thus they give us our sense of constraints. Unhappily, some of those frailties-our need for ever-increasing security among them-are presently maladaptive. Yet beneath the overlay of cultural detail, they, too, are said to be biological in direction, and therefore as natural to us as are our appendixes. We would need to comprehend thoroughly their adaptive origins in order to understand how badly they guide us now. And we might then begin to resist their pressure.

10) The primary purpose of the passage is to present

(A) a position on the foundations of human behavior and on what those foundations imply

(B) a theory outlining the parallel development of human morphology and of human behavior

(C) a diagnostic test for separating biologically determined behavior patterns from culture-specific detail

(D) a practical method for resisting the pressures of biologically determined drives

(E) an overview of those human emotions and motives that impose constraints on human behavior

  • View Answer


    Ans: A

 11) The author implies that control to any extent over the “frailties” that constrain our behavior is thought to presuppose

(A) that those frailties are recognized as currently beneficial and adaptive

(B) that there is little or no overlay of cultural detail that masks their true nature

(C) that there are cultures in which those frailties do not “come naturally” and from which such control can be learned

(D) a full understanding of why those frailties evolved and of how they function now

(E) a thorough grasp of the principle that cultural detail in human behavior can differ arbitrarily from society to society

  • View Answer


    Ans: D

12) Which of the following most probably provides an appropriate analogy from human morphology for the “details” versus “constraints” distinction made in the passage in relation to human behavior?

(A) The ability of most people to see all the colors of the visible spectrum as against most people’s inability to name any but the imary colors

(B) The ability of even the least fortunate people to show compassion as against people’s inability to mask their feelings completely

(C) The ability of some people to dive to great depths as against most people’s inability to swim long distances

(D) The psychological profile of those people who are able to delay gratification as against people’s inability to control their lives completely

(E) The greater lung capacity of mountain peoples that helps them live in oxygen-poor

air as against people’s inability to fly without special apparatus

  • View Answer


    Ans: E

13) It can be inferred that in his discussion of maladaptive frailties the author assumes that

(A) evolution does not favour the emergence of adaptive characteristics over the emergence of maladaptive ones

(B) any structure or behavior not positively adaptive is regarded as transitory in evolutionary theory

(C) maladaptive characteristics, once fixed, make the emergence of other maladaptive characteristics more likely

(D) the designation of a characteristic as being maladaptive must always remain highly tentative

(E) changes in the total human environment can outpace evolutionary change

  • View Answer


    Ans: E

Select in Passage
As India’s tallest leader, he could have imposed the BJP’s will on allies. But he deified the federal consensus at the political level: Coalition Dharma. This is the moment to pay tribute to a giant, to his sagacity, courage, firm commitment to democracy and unquestioned nationalism. He alone had the guts to ride a tiger, to pledge progress to every section of the people. And he alone is credited with the heightened popular aspirations that perhaps made the tiger run away from him.

14) Which sentence suggests that Mr. Vajpayee was not able to achieve the aims he had set out for himself?

  • View Answer


    Ans: And he alone … him

Passage for Questions from 15 to 17

Silk bedding has seen a huge increase in both trade and expansion of products recently. The silk-filled duvet market in particular has grown tenfold from five years ago. Take a look at silksleep (dot) com who have been trading for several years now exclusively selling silk bedding products. Silk as a bedding product is both natural and healthier than using a synthetic product. Silk bedding by nature is inhospitable to bed bugs as the natural protein in silk repels the bugs and mites, making for a healthier sleeping environment. Some silk duvets are layered using mulberry silk, working enough silk together in a grid pattern to be able to be stitched into a duvet. This layering effect has a beneficial result as the silk allows our body heat to regulate itself, which in turn gives a better more relaxed night’s sleep.

15) The preference for silk beddings has a scientific reason. From which sentence do we know this?

  • View Answer


    Ans:The fifth sentence. (Silk bedding by…environment.)

16) From which sentence do we know that the author has backing for the statistics that he gives?

  • View Answer


    Ans:The third sentence. (Take a look…products.)

17) Which sentence explains why some variants are better?

  • View Answer


    Ans:The seventh sentence. (This layering effect…sleep.)

Passage

The success of fluoride in combating dental decay is well established and, without a doubt, socially beneficial. However, fluoride’s toxic properties have been known for a century. In humans excessive intake ( for adults,  over 4 milligrams per day) over many years can lead to skeletal fluorosis, a well-defined skeletal disorder, and in some plant species, fluoride is more toxic than ozone, sulfur dioxide, or pesticides. Some important questions remain. For example, the precise lower limit at which the fluoride content of bone becomes toxic is still undetermined. And while fluoride intake from water and air can be evaluated relatively easily, it is much harder to estimate how much a given population ingests from foodstuffs because of the wide variations in individual eating habits and in fluoride concentrations in foodstuffs. These difficulties suggest that we should by wary of indiscriminately using fluoride, even in the form of fluoride-containing dental products.

 18) In the passage, the author is primarily concerned with

(A) analyzing and categorizing

(B) comparing and contrasting

(C) synthesizing and predicting

(D) describing and cautioning

(E) summarizing and reinterpreting

  • View Answer


    Ans:D

19) The passage suggests that it would be easier to calculate fluoride intake from food if

(A) adequate diets were available for most people.

(B) individual eating habits were more uniform

(C) the fluoride content of food was more varied

(D) more people were aware of the fluoride content of food

(E) methods for measuring the fluoride content of food were more generally agreed on

  • View Answer


    Ans:B

20) The passage suggests which of the following about the effect of fluoride on humans?

(A) The effect is more easily measured than is the effect of exposure to pesticides.

(B) The effect of fluoride intake from water and air is relatively difficult to monitor.

(C) In general the effect is not likely to be as harmful as the effect of exposure to sulfur dioxide.

(D) An intake of 4 milligrams over a long period of time usually leads to a skeletal disorder in humans.

(E) An intake of slightly more than 4 milligrams for only a few months is not likely to be life-threatening.

  • View Answer


    Ans:E
2016 RGMCET Placements and Careers - Powered by Teachershive
error: Content is protected !!
Apply Jobs